Otázky a odpovědi IV

16.03.2021 08:00
Dva podobné dotazy:
 
1) Zajímalo by mě, jak je to při napojování na mistri taiji, nebo jak si říkal guru jóga? Napojuješ se na jeho energii, kterou tady měl, když ještě žil, anebo přímo na něho jak je teď.  V podstatě mě zajímá, jestli je to naladění na archetyp, něco co ztělesňoval, anebo přímo na něho, jako duši?

2) Nemohl bys napsat nějaký traktát o Zhen Wu a Nefritovém Císaři, o obou obrázcích (obrázky na poslední straně knihy Texty vnitřních umění)? Co reprezentují a jak s nimi ... nechci použít slovo pracovat, zacházet, jak je použít, protože mi to přijde dehonestující.... spíše jak nám mohou pomoci v každodenní praxi?
 
François mi jako jednu z prvních rad řekl, že až budu cvičit, mám si představit, že na židli naproti mě sedí Sun Lutang, že se na mě dívá a že ho mám poprosit o pomoc. To je ve zkratce to, oč tu běží. Nejde samozřejmě o osobu Suna, ale o princip a stav vědomí, který si ale nedokážeme dostatečně představit, a tak je pro lidskou mysl jednodušší personifikovat ho. Pro člověka je snazší komunikovat s něčím, co má lidské tělo, než s obláčkem dat. Je to dané tím, že máme tendenci se identifikovat s tělem, a tak se do něj snažíme obléknout i energie a vědomí, které se sama takto nevnímají. Tady je vysvětlení těch všech skřítků, víl a andělů a dalších entit, které jsou proudem určité energie. Čím více se bude naše vědomí rozšiřovat a přestaneme se vnímat jen biologicky, tím snazší bude vnímat inteligentní energie prostě jako energie. Je to samozřejmě zvyk a dané polohou svého sebe-vědomí a sebe-vnímání.
 
Tato technologie se používala odjakživa. Lze se s ní setkat prakticky ve všech systémech. V tibetské józe se to nazývá guru jógou. Lze se o ní dočíst v knihách například Tenzina Wangyala Rinpočheo nebo Čhogjala Namkhai Norbua.
 
Taoističtí mistři používali na vstup do kvalit vědomí stejnou strategii. 
Existují tři jednoty:
1) Vysoká jednota (8 trigramů), kterou v rámci taiji reprezentuje Zhang Sanfeng
2) Nejvyšší jednoty (taiji), která je personifikována jako Zhen Wu
3) Jadeitová jednota (wuji), která je personifikována Jadeitovým císařem.
 
Existuje řada legend a historek o každém z nich, a lidé mají rádi příběhy, ale vlastně nejsou vůbec důležité. Pokud ale chcete, můžete si je dohledat na internetu. Obrázky všech máte v knize Texty vnitřních umění.
 
Historicky je Zhen Sanfeng někdo, kdo údajně vymyslel taijiquan.
Zhen Wu, strážce severu (temného nebe), Polárky, která je tan tchienem nebes. Tan tchien v tomto případě znamená místo, které se nehýbá a je středem otáčení, tedy taiji pól.
Jadeitový císař je mýtická postava a první z bohů, od něj všechno povstává.
 
Postup je jednoduše jako vždy - pozdravte, poproste o pomoc, za to, co se vám dostalo, poděkujte a pak se slušně rozlučte.
 
Technicky je dobré se jako před každým setkáním, na kterém nám záleží, se trochu nachystat. Je to tedy ve smyslu poladit se, propojit, sladit energie, vstoupit do ticha a pak až se vydat na návštěvu. Zaťukat a počkat, jestli se dveře otevřou. Když jsem to kdysi učil na kurzu, jedna z kurzistek začala na obrázek Zhen Wua pomrkávat a dělat oči, jak byla zvyklá ze své letité praxe manipulace s muži. Bylo to vtipně hloupoučky roztomilé a samozřejmě zcela nefunkční. Ruce se mohou dotknout jen rukou, energie se může dotknout energie a srdce se může dotknout srdce. Můžete v rámci navázání kontaktu po prosbě o pomoc, když ucítíte, že vám to odpovídá, velice pokorným a nenásilným způsobem propojit svá energetická centra se stejnými centry postavy na obrázku a nechat kvality, které k vám budou přicházet, vstupovat do vašich okruhů a vědomí.
 
Všichni šamani říkali, že pokud je něco zkratka, tak je to tohle a pokud nevíte, co máte dělat, provádějte toto. Já to alespoň používám před každou praxí a po ní. Dnes už si neumím představit, že bych to neudělal. Bylo by to hulvátství. Na druhou stranu, tohle už není úplně něco, co bych vyprávěl na potkání a přiznám se, že jsem váhal, jestli to mám veřejně napsat. Někomu to může přijít bláznivé a směšné a možná hodno psychiatrické pomoci. Na druhou stranu, i kdyby to byla jen psychologická finta, která vám bude fungovat a pomůže vám dostat se z těžké životní situace, má smysl o ní vědět. Postavou může být prakticky kdokoliv, koho si vážíte, máte ho v úctě a ceníte si jeho rady, třeba váš dědeček. Nemusí to být žádné božstvo a rozhodně to není ten obrázek, který visí na zdi. Ten se používá akorát k lepší koncentraci a zachycení neustále těkající mysli, než se naučíte udržet pozornost v náležitém levelu po dostatečně dlouhou dobu.

 

 

Kontakt

TAIJI-QIGONG-JABLONEC +420777121766 hosek.luk@seznam.cz