Otázky a odpovědi III

11.03.2021 08:42

Četl jsem v dosavadním životě několik příběhů velkých Mistrů bojových umění a oni mnohdy neměli jednoduchý život.  Tvrdý výcvik v mládí, a i když už byli na výši, tak mnohdy i tak museli pracovat manuálně na poli atd (vyplývá to i z Vámi aktuálně vydaných knih...). To znamená měli fyzickou průpravu (tou tvrdou fyzickou prací). Jak je to tedy s pěstováním fyzické kondice a/nebo posilováním a/nebo strečinkem ve vnitřních stylech bojových umění ?

Přílišná muskulatura je prej překážkou proudění energie ... ?

Jakým způsobem podle Vás skloubit (jemný) kondiční trénink s čchi-kungem (tchaj-ťi) v rámci týdne ?

 

V knize Texty vnitřních umění v Pojednání o taijiquan od Wang Zongyueje na straně 167 můžeme číst:

Z věty "Čtyři unce pohybují tisícem liber" je evidentní, že k získání vítězství nepotřebujeme sílu.

Dále můžeme číst: "Když starý muž poráží skupinku mladých lidí, jak by to mohlo být způsobeno rychlostí?"

Obě tato prohlášení jsou následně dopodrobna popsána v dalším textu.

 

V praxi se objevují tři etapy: Zjevná síla, skrytá síla, síla proměny. Podrobně jsou popsány v knize Pravá podstata bojových umění v první části učení mistra Guo Yunshena.
 
Každopádně fyzický trénink, spojení těla a jeho ideální biomechanické nastavení a dovednost ho správně používat je základem pro další části tréninku. Čím se tělo dokáže lépe pohybovat a zůstat uvolněné, tím je možné mozek lépe uvolnit a zůstat v alfa vlnách. Technická zdatnost je klíčová. Co je vám platné, že slyšíte úžasnou vnitřní hudbu, když nemáte techniku a potenciál ji projevit v podnebesí a fakticky zahrajete akorát Ovčáky čtveráky?
 
Obecně lze říct, že člověk by měl být zdravý, bohatý a šťastný. Šamani vždy říkají - salut, dinero, amor. Pak je to v pořádku a můžete se pustit do života a začít něco tvořit a vaše tvorba bude mít nějakou hodnotu. Jinak je to pouze a jen způsob psychoterapie a své dílo by měl autor po stvoření spálit, protože se nejedná o nic jiného než pláč zraněné opice.
 
Tělo jako nástroj této tvorby by mělo být plné síly a života. Každý má jinou konstituci a dispozice, takže těžko vynášet nějaké konkrétní rady a doporučení. Stejně tak každý má jiný záměr a dělá tu věc kvůli něčemu jinému. Bavilo mě, když mí kolegové na rehabilitaci radili člověku, který pracoval jako zedník deset hodin denně na stavbě, aby si po práci šel zacvičit do posilovny, aby posílil svaly, že mu chybí cvičení. Cvičení mu možná chybělo, ale naposilováno a fyzické aktivity měl ten člověk víc než dost.
 
Říká se, že vnitřní cvičení neobsahují fyzický trénink, protože lidé dříve měli fyzického tréninku víc než dost, takže pak už ho jakoby nepotřebovali. Může na tom být kus pravdy. Samozřejmě lidská mysl si dokáže z každé informace udělat bez mrknutí oka opak a vyvodit cokoli z čehokoli, pokud se jí to tak hodí. Výsledek může pak být takový, že lidé budou místo taiji dělat kondičku anebo to prostě úplně vypustí, že tradičně se to tak dělalo. Lenoši řeknou, že "moc svalů zabíjí svaly", svalovci pak, že jsem přece řekl, že je to základ, ale zůstanou jen u toho.
 
Regulérní cvičení obsahuje kromě pomalého provedení sestav také provedení v nízkých pozicích, rychlé provedení, cvičení tlačících rukou bez pohybu i s kroky, cvičení dělové pěsti, bojové aplikace, cvičení se zbraněmi atd. Když si pořídíte korektní meč, zaručuji vám, že vás řádně prožene a nemusíte jalově zvedat v nějaké zapoceném zadýchaném prostoru železo a máte krom fyzického cvičení, u kterého se řádně zapotíte, ještě další přidanou hodnotu v dalších aspektech.
 
To jedna z věcí, které mě na taiji opravdu nesmírně baví. Nemusíte chodit na 20 různých cvičení s různým zaměřením, kdy zvlášť cvičíte posturu, zvlášť dech, oční gymnastiku, sebeobranu, správné pohybové stereotypy, adekvátnost reakcí, trénink vnímání, meditaci, qigong, uvolnění, zdravotní cvičení, koordinaci...ale máte to všechno pohromadě. K tomu víte, že to nikdy nekončí a pokud cvičíte správně, dá se vylepšovat do nekonečna. Nemůže to být samozřejmě skrz fyzickou sílu, ta prostě začne postupně ubývat, ale pokud pěstujete skutečné umění, nemá žádnou limitu. 
 
Takže podtrženo sečteno - pokud jste zkrácení, protáhněte se. Pokud máte hlad, najezte se. Jste-li unavení, vyspěte se. Pokud cítíte, že potřebujete zvýšit kondici, udělejte to nějakým smysluplným způsobem.
 
A svaly rozhodně proudění energie nebrání, to vymyslel nějaký líný filuta.

 

Kontakt

TAIJI-QIGONG-JABLONEC +420777121766 hosek.luk@seznam.cz